Rabu, 26 September 2012

ANTARA ‘SITI’ YANG PATUT WANITA CONTOHI

Assalamualaikum dan selamat pagi (^_^)V

N3 nie sesuai dibaca para wanita diluar sana... Kalau lelaki pon nak baca tak der masalah nak tambah ilmu kan..

9 Orang ‘Siti’ Yang Patut Wanita Contohi
-gambar hiasan-


Terdapat ramai kaum hawa yang dinamakan ‘siti’ di dunia ini. Namun senarai Siti yang hebat dibawah ini yang patut di contohi oleh kaum hawa

1) Siti Khadijah

- Beliau merupakan isteri Rasulullah S.A.W. yang melahirkan anak-anak Rasulullah, setia dan menyokong Rasulullah walaupun ditentang hebat oleh orang-orang kafir dan musyrik, menghantarkan makanan kepada Baginda ketika Baginda beribadat di Gua Hira’.

2) Siti Fatimah

- Anak Rasulullah yang tinggi budi pekertinya. Sangat kasih dan setia kepada suaminya Ali Karamallahu Wajhah walaupun Ali miskin. Tidur berkongsikan satu bantal dan kadang-kadang berbantalkan lengan Ali. Rasulullah pernah berkata, “aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehinggalah Ali maafkan kamu.”

3) Siti Aishah

- Beliau isteri Rasulullah yang paling romantik. Sanggup berkongsi bekas makanan dan minuman dgn Rasulullah. Di mana Nabi S.A.W minum di situ beliau akan minum menggunakan bekas yg sama.

4) Siti Hajar

- Isteri Nabi Ibrahim yang patuh kepada suami dan suruhan Allah. Sanggup ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim atas suruhan Allah demi kebaikan. Berjuang mencari air untuk anaknya Nabi Ismail (Pengorbanan seorang ibu mithali).

5) Siti Mariam

- Wanita suci yang memang pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah S.W.T untuk mengandungkan Nabi Isa.

6) Siti Asiah

- Isteri Firaun yang tinggi imannya dan tidak gentar dengan ujian yang dihadapinya daripada Firaun Laknatullah.

7) Siti Aminah

- Wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasullullah. Mendidik baginda menjadi insan mulia.

8 ) Siti Muti’ah

- Isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah syurga untuknya kerana setianya kepada suami, menjaga makan minum, menyediakan tongkat untuk dipukul oleh suaminya sekiranya layanannya tidak memuaskan hati, berhias dengan cantik untuk tatapan suaminya sahaja.

9 ) Siti Zubaidah

- Wanita kaya dermawan yang menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid. Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan untuk kegunaan orang ramai hanya niat kerana Allah S.W.T.

Semoga kita mencontohi peribadi mereka dan mengambil pengajaran untuk mendidik isteri dan anak-anak perempuan kita.

Sumber:KuraKura.My

FA:Maaf, Siti Nurhaliza tak der dalam list... Kalau nak contohi safat dia x per, kalau nak contohi penampilannya pikir banyak kali...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan